Pararidning

PARARIDNING

Få sidan uppläst

Ridning för ryttare med funktionsnedsättning

- Vi erbjuder ridning och hästverksamhet för ryttare med individuella behov, med eller utan tidigare vana.

Ridning i grupp




Enskild Ridning

Hästverksamhet




Personlig Träning

Tillgänglighet


Smedstad ridsportcenter är tillgänglighetsanpassat på många sätt. Utanför entrén finns en parkeringsplats för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. På hela anläggningen finns dörrautomatik och till varje våningsplan finns hissar.

Här finns flera stora toaletter med anpassat utrymme. Smedstad ridsportcenter är i stort sett tröskelfritt samt att stallgångarna är breda, vilket underlättar för dig som använder rullator eller sitter i rullstol. 

Personal


Våra ridlärare har god utbildning. De har alla gått ridlärarutbildning under flera år och har lång erfarenhet av att arbeta med olika elever. Vårt mål är att alla ridlärare som arbetar med pararidningen är utbildade FU 1-3, ”Funktionsnedsättning och delaktighet steg 1-3” eller "Grundkurs för paraledare", vilket är Svenska Ridsportförbundets vidareutbildning för befintliga ledare inom para-ridsport. Våra ledare är handplockade efter utbildning, social kompetens och deras vilja att skapa lika förutsättningar för alla.

Medhjälpare


Vi är vana vid medhjälpare med eller utan tidigare erfarenhet. Om ryttaren behöver medhjälpare eller inte är väldigt individuellt. Vissa ryttare klarar sig näst intill själva medan andra behöver flera stycken. Vi håller gärna kurser för medhjälpare, föräldrar och assistenter. Vi kan i vissa fall hyra ut medhjälpare till assistansbolag under vistelsen hos oss. Längre ner på sidan finns en handledning i vad som förväntas av dig som medhjälpare.

Hjälpmedel


På anläggningen finns olika typer av hjälpmedel. Här finns personlyft, ramp och pallar för uppsittning.

Till flera av våra ryttare använder vi oss av barbackapaddar med handtag, istället för sadlar. Detta för den gynnsamma effekten av värmen från hästen samt att rörelserna från hästens kropp lättare kommer igenom till ryttaren vilket är fördelaktigt, inte minst ur ett rehabperspektiv. Vi har också en större sadel med fast handtag som idag hjälper flera ryttare.

Efter ryttarens behov använder vi också ögel-tyglar och olika varianter av paddar för att kompensera jämnviktsförhållanden.


Ridning i Grupp

Ridning tillsammans med andra i större eller mindre grupper. Lektionerna är uppbyggda efter gruppen som helhets kunskapsnivå och man visar respekt och ödmjukhet till andra elevers uppgifter och dagsform. Denna typ av ridning är ibland ett startsteg för att slussas in i ordinarie ridgrupper.

Enskild Ridning

Ridning för personer som önskar vara själv med ridläraren och eventuella medhjälpare. Ridningen är skräddarsydd efter ryttarens egna behov genom anpassning av hjälpmedel, lektionslängd och miljö. Många väljer att rida i vackra Tinnerö när vädret tillåter. Den enskilda ridningen planeras terminsvis varje eller varannan vecka.

Hästverksamhet

Gruppverksamhet där målet inte är ridutveckling utan utveckling av samspelet mellan häst och ryttare både från hästryggen och från marken. Lektionerna präglas av lek- balans- och kommunikationsövningar. Här spelar tidigare kunskap och erfarenhet mindre roll.

Personlig Träning

Enskilda lektioner för dig som behöver träna upp din kropp på grund av skada eller sjukdom. Tillexempel träning för bålstabilitet, balans eller rörelseminne. Personlig träning kan bokas som enstaka lektioner eller terminsvis varje eller varannan vecka.


KONTAKT PARA-RIDNING

EMMA TILLY

Mail: emma.tilly@hsoab.se

Telefon: 013-341 09 88



GITH HANSSON

Mail: gith.hansson@hsoab.se

Telefon: 013-390 02 73